Repairing relationship with river in new MacArthur design

By Jillian Marshal

August 20, 2013 Updated Aug 21, 2013 at 7:32 AM EDT

Binghamton, NY (WBNG Binghamton) Designers of the new MacArthur Elementary say the look of the new school is intended to repair the relationship with the community and the river.

The Binghamton Board of Education Tuesday evening got an inside look at the new layout the school that was badly damaged during the September 2011 floods.

"We looked at the interior where the students will be able to work and play and teachers will be able to use the environment in a variety of different ways," said Superintendent Dr. Marion Martinez.

The new MacArthur will have a reading nook, a combined gym and auditorium, and a permanent art galley.

There will also be a third space that will be open to the community.

The designers say they were inspired by not only reconstructing the building, but by repairing the way the community, students and staff feel about the river that forced them out of their school.

Like Calvin Coolidge, MacArthur has insulation made of the cancer-causing agent asbestos.

The asbestos in MacArthur will have to be cleared before it can be demolished.

Construction on the new building is set to start in January 2014.

There will be an update on MacArthur at the next board meeting on Sept. 17.

To submit a comment on this article, your email address is required. We respect your privacy and your email will not be visible to others nor will it be added to any email lists.